Ermelo
Ermelo is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt ruim 27.000 inwoners (apr. 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 87,38 km². De nieuwe gemeente Ermelo is in 1972 ontstaan na afsplitsing van de gemeente Nunspeet. In haar eerste naamsvermelding uit de 9de of 10e eeuw heette Ermelo Irminlo. Het deel “lo” verwijst naar “bos”. Overige kernen: De Beek, Drie, Horst, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, Telgt en Tonsel. Ermelo wordt twee maal per uur per richting aangedaan door de stoptrein Zwolle – Utrecht. Ten zuidoosten van Ermelo ligt de Ermelosche Heide een 343 ha groot terrein, dat grotendeels in gebruik is als natuurterrein en beschikbaar is voor dagrecreatie. Het terrein wordt doorkruist door fiets- wandel- en ruiterpaden. De heide wordt begraasd door een schaapskudde. Eind 2008 is de molen De Koe voor het publiek opengesteld, dit na restauratie van de onderbouw en herbouw van de bovenbouw. 

    

Horst
Horst is een buurtschap van de gemeente Ermelo De traditionele grens tussen de kleine dorpjes Horst en het nabijgelegen Telgt is voor vele inwoners een mysterie. Ondanks de rijke traditie, familiebanden en onderlinge strijd tussen de dorpen, weet eigenlijk niemand waar de grens precies ligt. De grens, die wordt bepaald door de beek, is de werkelijke grens. Bij Horst liggen enkele zorginstellingen, zoals ‘s Heerenloo (mensen met verstandelijke beperking), en tevens zijn er veel toeristische voorzieningen. Aan het Wolderwijd ligt het strand van Horst, dat vanaf de A28 (afrit 11), als Strand Horst aangegeven wordt.

Drie
Een buurtschap waar prachtige wandelroutes zijn uitgezet in de omliggende bossen.  Drie wordt voor het eerst vermeld in 855.In Drie was een zogenaamde maalschap actief, de maalschap van het Speulderbos. De maalschap werd gevormd door de groep grondgebruikers, die gezamenlijk regels stelden met betrekking tot het gebruik van de gronden en het gebruik van het hout uit de bossen in de omgeving. De door de grondgebruikers gekozen holtrichters en maalmannen hielden toezicht op de naleving van de gemaakte afspraken. De maalschap vergaderde in het Boshuis in Drie. Deze voormalige boerderij is omgebouwd tot een horecavoorziening en vormt de voornaamste bron van bedrijvigheid in de buurtschap. In de bossen bij Drie bevindt zich onder meer een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Het hol is opgenomen in een cultuurhistorische wandelroute. Een andere bezienswaardigheid is het Solse Gat, een diepe leemkuil midden in het bos.  Wilt u lekker een happie eten of wat drinken? 

Speuld
Het Houtdorper- en Speulderveld, een uitgestrekt heidegebied waar je van de rust kunt genieten.
De plaats stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw en heette vroeger Speulde.

Speuld wordt aan alle zijden omgeven door natuurgebieden, te weten de Ermelosche Heide in het noordwesten, het Speulderbos in het westen, het Speulderveld in het zuiden en oosten, de landgoederen Staverden en Leuvenum in het noordoosten.

Speuld is erg mooi door alle natuur en landschappen. Naast dat kan je ook nog lekker wat eten of een bakje koffie doen bij:

 

Garderen
Het dorp met ca. 2000 inwoners is gelegen in een agrarische enclave op de westflank van de Veluwe. Het heeft al een lange tijd een toeristische functie. Bekend is de molen De Hoop. Garderen is ouder dan het dorp Barneveld (waartoe Garderen behoort) en het was van oorsprong ook de hoofdplaats van het latere ambt Barneveld. De kerktoren van de Nederlands Hervormde kerk werd voor het eerst in de elfde eeuw gebouwd. De huidige toren stamt uit de veertiende eeuw. Van 1812 tot 1818 was Garderen een zelfstandige gemeente. Er zijn diverse hotels, restaurants, bungalowparken, campings en een beeldentuin (www.debeeldentuin.nl) met de zandsculpturen.